Strandtur i Venedig

ITALIEN ANBEFALING – Bølger, der regelmæssigt ruller i land og forsigtigt slikker strandens sand med salte tunger, fjerne motorlyde fra skibe, der sejler forbi samt kirkeklokkens langtrukne kimen klokken 12, er de eneste lyde ud over børnenes glade stemmer.

 

Luften er lun og letsaltet. Sandet er rent, gult og pyntet med hele og knuste skaller.

 

Alle “stabilimenti balneari” – badeetablissementerne – med deres parasoller, liggestole og “capanne” – små strandhytter – er ved at blive pakket ned her på Lido di Venezia.

 

Til gengæld er det nu gratis at bruge hele stranden. Og vi er ikke de eneste, som har vikingeblod nok i årerne til at tage en dukkert i det 20 grader varme vand her midt i oktober.

 

Det bliver også hurtigt til en sjov leg at samle de flotteste af strandens titusindvis af lilla, sorte, orange, blå, hvide og grå muslingeskaller. Særligt kammuslingerne, der har en smuk sløjfe foroven og ligner den Disneys havfrue, Ariel, har, er populære hos mine to døtre på fem og ni.

 

Strandtur i Venedig

 

Kun 15 minutter i vandbus – vaporetto – fra Markuspladsen – Venedigs absolutte centrum – lokker kilometervis af dejlig strand her på den lange, smalle ø, der ligger på grænsen mellem Venedigs Lagune og Adriaterhavet.

 

Alle i familien er enige om, at en strandtur i Venedig er et både sjovt og afslappende afbræk fra byens mange kulturelle højdepunkter og myldrende menneskehav.

 

Strandtur i Venedig

 

FAKTA

Lido di Venezia er en 12 kilometer lang ø, der ligger længst mod øst i Venedigs Lagune. Den er ganske smal, så der er kun cirka 700 meter fra vaporetto-stoppestedet Lido S.M.E. tværs over øen gennem hovedgaden, Gran Viale Santa Maria Elisabetta, til den berømte strand direkte ud til Adriaterhavet.

 

Det meste af stranden er i højsæsonen fra april til slutningen af september okkuperet af badeetablissementer eller hoteller. Det betyder, at det koster penge at benytte strand og faciliteter. Dog er der to store offentlige og gratis strande – en mod nord og en mod syd.

 

Allerede midt i 1800-tallet blev de første havbade-etablissementer etableret på Lidos østside. Her kom flere berømtheder for at nyde en svømmetur i Adriaterhavet såsom de engelske digtere Lord Byron og Percy Shelley.

 

Lido di Venezia havde sin storhedstid omkring 1900, hvor blandt andet de fashionable hoteller Excelsior og des Bains blev bygget. Sidstnævnte er kendt fra den berømte tyske forfatter, Thomas Manns, roman “Døden i Venedig” fra 1912. Bogen blev filmatiseret i 1971 af italienske Luchino Visconti og er siden blevet en klassiker.

 

Lido di Venezia var Europas første egentlige strand- og badeferiested og dannede mode, så andre “lidoer” blev etableret overalt i Italien og Europa. Ordet “lido” betyder ganske enkelt “strand” på den venetianske dialekt af italiensk. Lido di Venezia betyder dermed Venedigs strand.

 

Lido er den eneste af Venedigs øer, hvor der kører biler. De ankommer med bilfærgen fra fastlandet. Da øen er fuldstændig flad – det højeste punkt er 3 meter – er det meget populært at leje cykler. De fås både i to-, fire- og de almindelige enpersoners-modeller.

Lido di Venezia har også siden 1932 hvert år været hjem for Venedigs Filmfestival. Den tiltrækker filmstjerner, filmelskere og kritikere fra slutningen af august til begyndelsen af september.

 

Gran Viale Santa Maria Elisabetta, Lido di Venezia.
Charmerende lille bar på hovedgaden Gran Viale Santa Maria Elisabetta.

TIPS TIL BØRN

Mange af badeetablissementerne har også mindre legepladser direkte på stranden med for eksempel gynger, rutsjebaner og vippedyr.

 

På strandpromenaden, Lungomare Gabriele D’Annunzio, er der en lille park, hvor der også er en legeplads. Den er mest velegnet til mindre børn, synes min datter, Anemone, på 9 år. Marguerite på 5 år synes den er rigtig god.

 

Lido di Venezia legeplads i Parco Pubblico
Et kig ind i Parco pubblico på Lungomare Gabriele d’Annunzio med legepladsen i baggrunden.

LINKS

Venedigs Strande
Venice Lido Beaches
Lido di Venezias hjemmeside
Venezia Unica – Venedigs turistinformation
Den Italienske Stats Turistbureau
Legepladsen på Lungomare Gabriele D’Annunzio på Google Maps
En artikel på stedkender om legepladser i Venedig
En artikel på stedkender om 3 flotte udsigtspunkter i Venedig

 

Lido di Venezia
Der er også kanaler på Lido di Venezia.

 

© Bitten Holmsgaard 2019