Flensburg på kattejagt i Norderstrasse

På kattejagt i Norderstrasse

TYSKLAND I BØRNEHØJDE – Den første opdager vi ved et tilfælde lige på hjørnet af Norderstrasse og Lagerhaus Hof ikke langt fra Historischer Gästehafen i Flensburg.

 

En fint malet kat med en kæk blå strikhue på hovedet.

 

Først da vi hver især næsten samtidig får øje på tre forskellige kattemalerier ved foden af Marientreppe, forstår vi, at der må være en sammenhæng mellem kattene. Og så går vi ellers på kattejagt i Norderstrasse.

 

Flensburg på kattejagt i Norderstrasse
Anemone og Marguerite har opdaget en malet kat på Marientreppe ved Norderstrasse.

 

Anemone på otte og Marguerite på fire konkurrerer om at få først øje på en ny kat. Facader, indgange, porte og hjørner bliver gransket.

 

“Her er én,” lyder det begejstret, når en af pigerne opdager endnu en kat.

 

Jeg kommer til at tænke på Piet Heins skønne gruk, som jeg kan huske fra min egen barndom:

 

Lille kat! Lille kat!
Lille kat på vejen!
Hvis er du? Hvis er du?
– Jeg er sgu’ min egen!

 

Kattene i Norderstrasse lever fuldstændigt op til digtet. Hver enkelt er fuld af personlighed og er ligesom rigtige, levende katte mest optagede af sig selv. Jeg er særligt vild med sørøverkatten, som både har træben, klap for øjet og guldørering. Jeg synes, den passer særdeles godt til en gammel havneby som Flensburg.

 

Flensburg på kattejagt i Norderstrasse
Ship Ohøj, for en barsk sørøverkat, der sidder på lur i en mørk port på østsiden af Norderstrasse.

 

Bag kattene gemmer sig en hemmelighedsfuld historie. Kattekunstneren har signeret sine værker med ”N.M.”Men ingen synes at vide, hvem denne N.M. er. De første katte dukkede vist op for et par år siden og flere er fulgt efter.

 

Anemone og Marguerite glemmer fuldstændigt deres trætte fødder, da vores gåtur bliver forvandlet til en spændende skattejagt.

 

Vi når at finde 12 forskellige katte. Men jeg er helt sikker på, at der gemmer sig flere. Og mon ikke der hen ad vejen dukker nye op i nattens mulm og mørke? Derfor er en kattejagt i Norderstrasse en morsom og ganske gratis måde at udforske Flensburg på for både børn og voksne.

 

Hængende sko, Norderstrasse, Flensburg, Tyskland.
Rækkevis af hængende sko i Norderstrasse.

 

FAKTA NORDERSTRASSE

Norderstrasse er især kendt for sine hængende sko – meget mere end kattemalerierne.

 

Der huserer mange forklaringer på de mange udspændte snore over gaden, hvorfra hundredevis af sko-par hænger og dingler. Én fortæller, at dengang en skomager besluttede sig for at lukke sin forretning, spændte han en snor ud mellem førstesalen på sit eget hus og huset overfor og hængte det sidste par sko over snoren.

 

En anden forklaring vandt i 2012 førsteprisen i en konkurrence om oprindelsen af sko-traditionen arrangeret af foreningen ”Lebendige Altstadt.” Ifølge vinderhistorien var det en ung mand, som for mere end 150 år siden satte det hele i gang. Han satsede på, at han ville finde kærligheden, hvis blot han en kold vinterdag gik barfodet gennem Norderstrasse, der dengang hed Nørregade, fordi Flensburg på den tid var en del af det danske rige. Den unge mand formodede nemlig, at hvis en sød, ung pige så ham, ville hun følge efter ham. Da hans sko var ret nye og fine, ville han ikke bare efterlade dem. Derfor smed han dem op over en snor, der var spændt over gaden. Hans idé gav pote. En ung pige fandt ham, de forelskede sig og blev gift.

 

Om det er en af disse to historier eller en helt tredie, der har sat traditonen i gang, er der ingen der ved.

 

Mere sikkert er det, at Norderstrasse er Flensburgs kreative ”multikulti” gade med gallerier, interiør- , tøj- og antikbutikker samt spisesteder. Den ligger i forlængelse af gågaden – selvfølgelig i nordlig retning.

 

Hængende sko, Norderstrasse, Flensburg, Tyskland.
Det kræver præcision at få et par sko til at blive hængende. Alligevel er Norderstrasse dekoreret med hundredevis af hængende sko.

 

FAKTA FLENSBURG

Flensburg ligger umiddelbart syd for Kruså og den dansk-tyske grænse. Det er Tysklands nordligste by med næsten 100.000 indbyggere. Den ligger smukt ved bunden af Flensborg Fjord i delstaten Schleswig-Holstein.

 

Havnebyen har tidligere været dansk, men siden 1864 har den været først preussisk så tysk. Den dag i dag bor der et betydeligt dansk mindretal i Flensburg.

 

Byen byder på et utroligt hyggeligt havnemiljø samt mange smukke og velholdte, gamle huse, da den ikke blev ødelagt under 2. Verdenskrig.

 

Hafenspitze, Flensburg, Tyskland.
Udsigt fra Hafenspitze – havnespidsen – til Flensburgs fine, gamle huse.

TIPS

Højt oppe for enden og til højre for Marientreppes 101 trin finder du Rummelgang. Her ligger en hyggelig, lille legeplads under store træer og mellem grønne hække. Det er et godt sted at holde en lille pause fra Norderstrasse og resten af byens leben.

 

Begge piger havde løbehjul med. På den måde bliver en lang gåtur i byen meget sjovere for børn.

 

Legeplads, Rummelgang, Flensburg, Tyskland.
Pigerne leger længe på legepladsen Rummelgang, selvom der ikke er så mange legeredskaber.

LINKS

Artikel på tysk om kattene i Norderstrasse fra Flensburger Tageblatt 
Stadt Flensburg på dansk
Flensburger Förde turistinformation på dansk
Schleswig-Holstein Tourismus på dansk
German National Tourist Board på dansk
Indlæg på stedkender om Krusehof i Flensburg
Indlæg på stedkender fra Berlin i børnehøjde

 

Norderstrasse, Flensburg, Tyskland.

 

© Bitten Holmsgaard 2018

 

2 comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.