TYSKLAND ANBEFALING – Med maven fyldt af tre slags delikate Flammkuchen – også kendt som tarte flambée, en pizza-agtig ret fra Alsace – og et glas tysk rosè, er mit humør højstemt, mens jeg går ud i oktoberaftenen fra Die Weinstube i Krusehof.
Alt ved dette sted gør mig henrykt.
Allerede når jeg drejer om hjørnet og går hen ad Rote Straße stiger humøret en oktav. De fine, gamle købmandsgårde emmer af idyl og nostalgi.
Rote Straße er Flensburgs ældste gade og var en del af Hærvejen – eller Oksevejen – der gik ned gennem Jylland hele vejen til Altona ved Hamburg. Fra middelalderen og frem til 1800-tallet var Hærvejen en af de vigtigste transportveje for levende dyr, især stude. Undervejs på ruten var det nødvendigt med spise- og overnatningssteder for både dyr og mennesker.
Sådan et sted var Rote Straße. Med en beliggenhed lige om hjørnet fra markedspladsen var det nærliggende for såvel købmænd som handelsfolk og studedrivere at mødes og udveksle nyheder i gadens mange udskænkningssteder, mens hestene blev opstaldet i baggårdene.
Gadens navn stammer ikke fra rød, som man skulle tro, men fra “Rodung,” der betyder rydning eller bymark. Indtil 1874 var der for enden af Rote Straße en Rote Tor – en byport – der ledte ud til den fælles bymark. Jeg forestiller mig, at det var her, sådan en flok stude blev plantet, mens driverne gik på druk.
Allerede dengang var Krusehof en vigtig købmandsgård med beværtninger, butikker, lejligheder og lager. I dag er de ældste stenbygninger i gården fra 1700-tallet.
Krusehof har dog fået sit navn meget senere. Den er opkaldt efter glaskunstneren Günther Kruse, som har sørget for, at denne baggård, efter min mening, er Flensburgs hyggeligste baggård. Og byen har helt utroligt mange smukke og hyggelige gårde, så konkurrencen er benhård.
I midten af 1970’erne indtog han baggården og gennemrenoverede den. Garagerne blev revet ned og bilerne udvist. Den overdækkede brønd blev muret op igen og forsynet med en lille overbygning med tegltag og indbygget håndsving til at hejse spanden op og ned med. Al renovering foregik i Günther Kruses stil. Han brugte kun genbrugsmaterialer fra nedrivninger og lossepladsen. Så alle de finurlige, gamle genstande, der stadig pryder Krusehof oppe, nede og allevegne er specielt udvalgt og placeret af ham.
Når så die Weinstube også er vind og skæv i sin gamle konstruktion og i sin tætpakkede indretning og oveni serverer ultralækker, enkel mad og dejlig vin, så er det meget svært at lade være med at være lykkelig lige her.
FAKTA OM FLENSBURG
Tysklands nordligste by, der er beliggende inderst i den 35 km. lange Flensborg Fjord. Byen har cirka 95.000 indbyggere og ligger i delstaten Schleswig-Holstein.
Flensburg opstod i 1100-tallet der, hvor Flensborg Fjord udgjorde en naturlig havn i et område, der dengang hørte under den danske konge. Lige her krydsede også de to vigtige handelsveje Hærvejen og vejen mellem Friesland og Angeln hinanden.
Fra 1500-tallet voksede byen sig til en rig købmands- og søfartsby – og var i en årrække Danmarks største by.
Byen oplevede dog en krise under først 30-årskrigen i 1600-tallet og senere Den Store Nordiske Krig i 1700-tallet, hvor byen flere gange var besat.
I slutningen af 1700-tallet begyndte byens store handelsflåde sejladsen på Dansk Vestindien. Fra de tre øer, St. Thomas, St. John og St. Croix, fragtede skibene blandt andet rom til Flensburg. Rommen blev brændt i Vestindien men forædlet i Flensburg.
Det var et helt rom-eventyr, da romhandlen var på sit højeste, var der omkring 200 romhuse i byen. I dag er der kun to af dem tilbage: Wein- & Rumhaus Braasch, der er beligggende i Rote Straße og Rumhaus Johannsen.
Efter den danske sejr i den 1. Slesvigske Krig blev Flensburg hovedstad i hertugdømmet Slesvig. Mens den 2. Slesvigske Krig endte med dansk nederlag i 1864 og førte til, at Flensburg og resten af Slesvig kom under først Preussen senere Det Tyske Rige.
Efter Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig blev det besluttet, at indbyggerne i Nord- og Mellemslesvig kunne stemme om, de ønskede at høre til Danmark eller Tyskland. De blev inddelt i to afstemningszoner ved folkeafstemningen i 1920. Nordslesvig, der gik fra Kongeåen til den nuværende grænse, stemte sig med et flertal på 75% tilbage til Danmark, mens Mellemslesvig inklusiv Flensburg med 80% flertal valgte fortsat at være en del af Tyskland.
Den dag i dag er der dog stadig et meget aktivt dansk mindretal i Flensburg og resten af regionen Schleswig-Holstein.
Flensburg fremstår i dag utroligt velbevaret, da den ikke blev ødelagt under 2. Verdenskrig.
Noget af det mest charmerende ved byen er dens mange fint renoverede, smukke, gamle baggårde. De hørte oprindeligt til de rige købmandsgårde, hvor fløjen mod gaden bestod af købmandsfamiliens beboelse samt kontorer, mens bygningerne rundt om gården blev brugt af håndværkere, som lager, til destilleri eller stald.
Efter 2. Verdenskrig blev mange af gårdene forladt og forfaldt. Men heldigvis begyndte mange af dem at blive renoveret i forbindelse med en byfornyelse midt i 1970’erne.
Siden 1995 kan man om sommeren opleve levende musik inden for stort set alle genrer i byens mange, fine baggårde – også i Krusehof – til festivalen Flensburger Hofkultur.
LINKS
Die Weinstube im Krusehof
Rote Straßes hjemmeside
Musikfestivalen Flensburger Hofkultur
Stadt Flensburg på dansk
Flensburger Förde turistinformation på dansk
Wein- & Rumhaus Braasch
Rumhaus Johannsen
Schleswig-Holstein Tourismus på dansk
German National Tourist Board på dansk
Indlæg på stedkender om julemarkeder i Hamburg
Indlæg på stedkender om Dansk Vestindien
© Bitten Holmsgaard 2018