ENGLAND ANBEFALING – De utallige “hop on hop off” busser i London har fået kvalitetskonkurrence. Jeg er ovenud begejstret for to vidt forskellige kulinariske byrundture i bus. En drønhyggelig, gammeldags afternoon tea og en topmoderne gastronomisk totaloplevelse.
1. Brigit’s Bakery Afternoon Tea Bus London Tour
Den skinnende røde, veteranbus tårner sig op ved stoppestedet i to dæks højde. Vi ankommer før den aftalte tid, og indgangen til bussen er spærret med en tyk snor. Da klokken nærmer sig 15, løfter en ranglet ung mand med halvlangt pagehår snoren væk og inviterer os indenfor. Vi går op ad trappen til øverste dæk til vores forudbestilte pladser, forrest i højre side.
Der er dobbelte sofasæder og borde på begge sider af midtergangen. Bordene er prydet af hver sin opsats, der er overdådigt udstyret med sandwiches forneden og smukke, små kager foroven. Ved hver plads er der en farverigt dekoreret kagetallerken, nogle med blomstermotiver andre med fine retromønstre.
Vi får klemt os på plads ved bordet. Med to voksne på hver side er der ikke meget plads. Så har mine to døtre på 9 og 4 år mere spillerum på deres VIP-pladser allerforrest, lige bag mig.
En ung pige byder os velkommen fra sin plads ved det lillebitte køkkenområde allerbagest, mens bussen sætter i gang. Et øjeblik efter står hun imødkommende ved vores bord for at høre, hvad vi skal have at drikke. Vi bestiller sort kaffe, grøn te, varm cacao og en flaske vand.
Selv termokopperne med lyserøde låg er holdt i yndig retro-stil. De bliver placeret i sikkerhed i bordets indbyggede kopholdere.
Den gamle Bedford-bus bumper og rasler af sted hen over Trafalgar Square, hvor Lord Nelson kigger ned på os fra sin pralende piedestal, mens populære engelske evergreens flyder lavt ud af højttalerne. Bussen er velholdt, og alt – selv affjedringen – emmer af 60’er og 70’er nostalgi. Snakken går livligt på dansk ved vores borde og på engelsk ved alle de andre.
Jeg har desværre spist en stor portion fish and chips til frokost, så selvom sandwichene ser indbydende ud, begynder jeg med en af de små chokoladekager fra opsatsens øverste hylde – bare for en sikkerheds skyld.
”Uhm altså,” hvor smager den skønt og dybt af rigtig chokolade.
Pigerne har en fest på forreste sæde. De griner og fjoller. Anemone på 9 år spiser kager, mens Marguerite på 4 år spiser ”en burger, som er virkelig lækker.” Vi voksne ville kalde den en pastrami-sandwich.
Hver gang bussen passerer en stor seværdighed, bliver musikken afløst af en færdigindspillet guide, der på engelsk fortæller om stedet. Mens vi roligt kører langs Harrods, hører vi blandt andet, at mere end 100.000 mennesker besøger det berømte stormagsin hver dag.
De dekorative og delikate kager er næsten forsvundet fra opsatsen, og nu kommer den ranglede unge mand og pigen rundt med en kurv med lune scones samt ”clotted cream” og små glas med jordbærsyltetøj. Selvom jeg er stopmæt, dufter de så sødt og skønt, at jeg takker ja.
Jeg har forudbestilt et glas kølige, halvtørre bobler, som jeg beder om, da jeg er godt i gang med min luftige og lækre scone. Med glasset i hånden og Piccadilly Circus uden for bussens ruder, bobler også jeg af glæde.
2. Bustronome London
Champagneglasset er allerede fyldt og sat på plads i plexiglasholderen. Tjenerne er klædt i kridhvide skjorter, marineblå veste, røde slips og venlige smil. Jeg glider ned på min plads bagest i bussen.
Vi sætter umærkeligt i gang, skåler og smiler. Snart ankommer tjeneren med crostini med oliventapenade på små skifferplader. Jeg springer over, da selve menuen melder om seks retter, som jeg allerede glæder mig til men frygter, om jeg har plads til.
I plexiglasholderne på bordet er der, ud over glas, placeret nogle mikrofonlignende apparater. Det er audioguiderne, der giver mulighed for at høre om alle de seværdigheder, vi flyder forbi, på adskillige sprog. Men jeg er i humør til at nyde mad, snak og udsigt. Fortælling om Royal Courts of Justice, St. Paul’s Cathedral og The Shard må vente til en anden gang.
Selvom vi sidder tæt, synes jeg, at jeg har forholdsvis god plads til at jonglere med såvel bestik som elegant makrel ceviche og vinglas.
”Wauw” at køre over Tower Bridge i luksusbus med nypoleret glastag, første ret i maven og hvidvin indenfor rækkevidde!
Stemmernes lydniveau stiger, vi deler historier, skåler og beundrer de skiftende udsigter. Grønne asparges med vagtelæg og parmesan bliver afløst af risotto med kæmperejer, hvid chokolade og sur druesaft. Retterne er yndefuldt anrettede, og kokken må være glad for chokolade, for her kommer tjenerne med tallerkener prydet af vildt, selleri, tørrede tranebær og chokoladesauce. Imens kan vi kigge op gennem glastaget til stilladsindpakkede Big Ben.
Tjenerne håndterer tallerkener og flasker så sikkert, som havde vi ikke kørt rundt i Londons myldrende gader i en bus. Kun en enkelt gang går det galt, og en sjat rødvin risler ved siden af glasset. Uheldet er dog ikke større end, at to tykke, hvide stofservietter kan udslette det.
Vi må tale højt for at nå igennem til hinanden, hænder og arme bliver taget i brug for at understrege budskabet. Rødvin, spændende samtaler og byens atmosfære lader nu maden få en sekundær prioritet. Selvom gedeosten med honning og pære er både blød og skarpt velsmagende, og Bustronomes påskeæg en rigtig chokolade-lækkerbisken, vågner vi først for alvor op af vores underfulde fortryllelse, da tjeneren tager imod bestillinger på kaffe.
Brændvarm, sort kaffe bringer verden udenfor tilbage. Men jeg svæver på lette fjed, da jeg siger ”goodnight” til de to tjenere, kokken og chaufføren, som alle har taget opstilling uden for bussen for at sende os ordentlig afsted ud i den skumrende, londonske forårsaften.
LINKS
Brigit’s Bakery Afternoon Tea Bus London Tour
Bustronome London
VisitLondon
En anden artikel på stedkender om London
© Bitten Holmsgaard 2019