Julemarkedet Weisserzauber i Hamburg, Tyskland

Juledoping i Hamburg

TYSKLAND – Åh, glühwein! Duften af kanel, kardemomme og alkohol bider ligesom kulden i næsen. I mit fint dekorerede krus er selve eliksiren, der udover at give varmen også fylder mig med julestemning. Hvor herligt at gå rundt mellem træboder med værktøj af chokolade, julelysestager i glas og håndlavede børster i naturhår og nippe til den skoldhede glühwein.

 

Når jeg bestiller spørger udskænkeren: ”Mit?” Underforstået ”med alkohol?”

 

”Ja”, svarer jeg, selvom den sikkert også er god uden.

 

Her på ”Historischer Weinachtsmarkt” foran Hamburgs kæmpestore rådhus er der skruet op for nostalgien. Kilometervis af granguirlander prydet med skinnende julekugler er rullet ud og dekorerer hver eneste af de cirka 80 gammeldags boder.

 

Julemarked Hamburg. Historischer Weihnachtsmarkt i Hamburg, Tyskland.
På “Historischer Weihnachtsmarkt” er gaderne temaind-
delt. Her “Kaufmannsgasse” med varer fra hele verden.

 

Æblelykke

Midt i markedet står den fineste gamle børnekarussel med køretøjer fra en svunden tid. Den er ikke desto mindre et hit også for nutidens børn. Ved siden af karussellen lokker Wiener Kaffeehaus i et rigtigt spejltelt. Jeg kan ikke modstå fristelsen, og lige inden for døren bliver jeg budt velkommen af to træ-nøddeknækkersoldater i damehøjde og duften af brandvarme æbler og julekrydderier.

 

Da min tallerken med ”Bratapfel aus dem alten Land” ankommer, trækker et smil mine mundvige helt derop, hvor kinderne bliver ømme. Æblet er glinsende lyserødt hvis ikke ligefrem pink. Det er perfekt. Stadig fast men varmt og gennembagt. Den lyserøde farve aftager indad mod midten af æblet, hvor det når at blive lysegult, inden jeg kommer til den brune marcipan-gevinst i midten.

 

Rådhusuret slår ét slag – klokken er 12.30, og det er på tide at komme videre.

 

Julemarked Hamburg. Julemarkedet, Weisserzauber, Hamburg, Tyskland.
“Weisserzauber” er julemarkedet på Jungfernstieg ved Binnenalster.

 

Alsterelegance

Ved Binnenalsters bred promenerer jeg mellem to rækker af elegante snehvide telte på ”Weisserzauber.” Ved indgangsskiltet sidder en mand med sin hund og tigger. Her blæser en frisk og iskold vind, og jeg kan købe både tyske hatte, indiske tørklæder og ½ meter pølse med brød. Det er også herfra de lave turbåde sejler.

 

På ”Alster-Adventfahrt” spiller de både ”Glade Jul” og ”Gloria in excelcis deo” i violinudgave i højttalerne og serverer en glühwein, der brænder på tungen og gør hjernen svimmel.

 

Julemarked Hamburg. Aftenudsigt over julemarkedet "Santa Pauli" på Reeperbahn, St. Pauli, Hamburg.
Udsigt over “Santa Pauli” – det frække julemarked på Reeperbahn.

 

Santa uden tøj

Sammen med mørkets frembrud åbner det frække julemarked ”Santa Pauli” på Reeperbahn i bydelen St. Pauli, hvor jeg dog springer stripperteltet over. Til gengæld er jeg meget tæt på at investere i en julekugle af julemanden himself kun i underbukser. Boderne er dekoreret med håndmalede skilte af letpåklædte julemænd. Det afklædte er åbenbart et gennemgående tema, selvom der også er en bod med strikvanter og -huer.

 

Jeg er virkelig ikke julefan, men jeg er fan af tyske julemarkeder.

 

Der skal nemlig noget særligt til, for at jeg kan komme hel igennem december. Jeg trænger simpelthen til et skud destilleret julestemning, da den ikke indfinder sig naturligt. På mig virker kombinationen julemarked og glühwein måske ligesom EPO på cykelryttere – det booster dog ikke min kondi men mit julehumør – og så er det heldigvis lovligt!

 

Juledoping julemarked julehygge julehumør i Hamburg
En santa uden tøj på julemarkedet “Santa Pauli.”

 

FAKTA

Hamburg har cirka 1,7 millioner indbyggere. Det gør den til Tysklands næststørste by.

 

Den ligger cirka 150 kilometer syd for den dansk-tyske grænse.

 

Hvert år er der utallige julemarkeder. De fleste begynder i slutningen af november og fortsætter indtil jul.

LINKS

hamburg.de
Hamburg Tourismus
Indlæg på stedkender om et andet hyggeligt sted i Nordtyskland

 

© Bitten Holmsgaard 2014

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.