Burano - farverig favoritø i Venedigs Lagune

Burano – farverig favoritø i Venedigs Lagune

ITALIEN ANBEFALING – Azurblå, gammelrosa og varmt orange – husene på Burano er en drøm af funklende farver. Jeg studerer forslugent de fotogene facader.

 

Venedig er så meget mere end turistruten mellem Markuskirken og Rialtobroen og fortjener i høj grad et flerdages-besøg. Byen og de omgivende øer er så stor en mundfuld, at de skal indtages langsomt for at åbenbare alle deres nuancer. De skjulte haver, mennesketomme pladser samt den usandsynlige mængde af billedskønne detajler.

 

Burano - farverig favoritø i Venedigs Lagune.
Farverige Burano.

 

Jeg har slidt mine skosåler tynde i bydele som Cannaregio, Dorsoduro og Castello, sejlet sømil efter sømil i Canal Grande og snesevis af andre kanaler i den venetianske lagune. Efter mere end 30 besøg i Adriaterhavets Dronning – Venedigs tilnavn da byen i middelalderen havde fået magten over handlen i Middelhavet samt herredømmet over store områder i Norditalien – opdager jeg stadig nye nuancer af dette betagende område. Men mit favoritsted i Venedigs Lagune er og bliver farverige Burano. Her har beboerne i bogstaveligste forstand sat kulør på tilværelsen.

 

Burano farverig favoritø i Venedigs Lagune
“Velkommen til Burano. Øen hvor alle regnbuens farver brydes,” står der på døren til dette fantastisk udsmykkede hus. Det ligger skråt overfor Buranos hældende kirketårn.

 

På denne regnbuefarvede ø er den rolige spadserertur rundt langs de små kanaler, over broer og ad snævre stræder hovedattraktionen. Jeg bobler af begejstring over overraskende farvekombinationer, der harmonerer lige her på trods af alverdens farvelærer. Buranos kulører fylder mig med inspiration, energi og fryd. Det er en sanselig gave at være her.

 

Det siges, at husene på Burano har fået farver fra hele paletten for, at fiskerne kunne glæde sig over synet af deres huse fra lang afstand, når de var på vej hjem.

 

Jeg har selv taget lidt af farvestrålende Burano med mig til Danmark og bor i et grønt hus med orange dør.

 

Burano farverig favoritø i Venedigs Lagune
Burano har ligesom Venedig kanaler – dog kun tre.

 

FAKTA

Burano ligger i den nordlige del af Venedigs Lagune. Den har cirka 5.000 indbyggere, hvoraf en del stadig lever af fiskeri og af at lave kniplinger. Buranos kniplinger er så berømte, at den også er kendt som Kniplingeøen. Kniplingernes historie kan udforskes på Museo del Merletto – Kniplingemuseet.

 

Venedig opstod da beboerne på fastlandet flygtede fra goterne og hunnernes hærgen ud til mudderbankerne i lagunen, hvor det var let at forsvare sig. Byen er bygget på pæle på 118 flade øer. De første indbyggere slog sig i 400-tallet ned på Torcello, der er naboø til Burano. Det var her den venetianske civilisation blev grundlagt – ifølge overleveringen på Skt. Markus Dag den 25. april i 421.

 

Siden flyttede magtens centrum fra Torcello til Venedig, der voksede sig til en både handelsmæssig- og militær stormagt i hele middelhavsområdet. Rigdommene strømmede til, og byen blev omdannet til Republikken Venedig, der eksisterede i 1.000 år indtil 1798. Den blev kaldt ”La Serenissima” – den mest lysende – og fantastiske palæer, kirker og kunstværker blev kreeret til beundrende skue den dag i dag.

 

Venedig er regionshovedstad i den norditalienske region Veneto. Befolkningstallet i byen er faldet fra 175.000 indbyggere i 1951 til 54.000 i 2017.

 

Piazza San Marco Venedig
Piazza San Marco – Markuspladsen – i den mere kendte del af Venedig.

 

TIPS

Et besøg i Venedig består af en kombination af gå- og sejlture. For at gøre det nemt at sejle rundt i hele Vendig og lagunen, køber jeg en én- eller flere-dagesbillet, så kan jeg hoppe på og af ”i vaporetti” – bådbusserne – så meget jeg lyster uden at skulle tænke på, hvor jeg kan købe billetter.

 

For at komme til Burano fra selve Venedig, tager man vaporetto linie 12 fra Fondamente Nove via Murano og Mazzorbo. Det tager cirka 40 minutter.

 

Når man nu har bevæget sig op i den nordlige ende af lagunen, kan jeg også anbefale et besøg på den nærliggende ø, Torcello. Det kan være svært at forestille sig i dag, men denne ø var engang rigere, vigtigere og med flere indbyggere end selve Venedig.

 

Nu vidner kun basilikaen Santa Maria Assunta – lagunens ældste bygning fra 639 – om fortidens storhed. Sæt god tid af til at nyde kirkens mageløse byzantinske mosaikker fra 11- og 1200-tallet. Adgang til basilikaen mod en beskeden entré.

 

Mange glemmer desværre også at besøge Buranos naboø, Mazzorbo, der er forbundet til Burano med en bro. Mens Burano er tæt befolket, byder Mazzorbo på et landskab i grønt, stilhed og ro.

 

Basilica Santa Maria Assunta Torcello Venedig
Basilikaen Santa Maria Assunta på Buranos naboø, Torcello.

 

TIPS TIL BØRN

Hvis beundring af kniplinger og farvestrålende huse bliver for meget for familiens yngste, er der en fin legeplads på Mazzorbo umiddelbart efter broen, der forbinder øen med Burano. Gå ligeud cirka 200 meter, der finder I en åbning i muren, som åbenbarer en legeplads med gynger, et lille klatretårn inklusiv rutschebane samt bænke til forældrene. Legepladsen befinder sig i en rolig, grøn park, hvor også den forfaldne kirke San Michele Arcangelo skaber stemning.

 

På selve Burano ligger der også en lille legeplads, som mest er velegnet til børn op til fem år. Den befinder sig til venstre for broen til Mazzorbo lige ned til vandet, hvor de små både ligger fortøjet.

 

Kniplinger Burano Venedig
I flere af de mange kniplingebutikker på Burano, kan man være heldig at møde nogle af de dygtige damer, som kreerer de fine håndarbejder. Her er det i “Merletti d’arte dalla Lidia,” jeg får en snak om dette omstændelige kunsthåndværk. Mine to døtre synes også, det er spændende at opleve. Marguerite på fem år, sætter sig på gulvet ved siden af damen for rigtigt at gøre sig det behageligt, mens vi snakker og kigger.

 

LINKS

Buranos hjemmeside
ACTVs sejlplan for vaporetto linie 12 til Burano
Venedig Kommunes side om Burano og Torcello  
Kniplingemuseet på Burano 
TurismoVenezia om basilikaen Santa Maria Assunta på Torcello
Mere om Santa Maria Assunta på Torcello  
Museo di Torcellos hjemmeside 
Den Italienske Stats Turistbureau
Link til legepladsen på Mazzorbo på Google Maps
En artikel på stedkender med tips til steder i Venedig uden turister
En artikel på stedkender om Venedig i børnehøjde
En artikel på stedkender om 3 flotte udsigtspunkter i Venedig
En artikel på stedkender fra Norditalien

 

© Bitten Holmsgaard 2019

 

6 comments

  1. Kære Linda
   Lige p.t. har jeg kun det ene.
   Men på Instagram har jeg tre fotos samt korte beskrivelser fra Venedig.
   Rigtig god tur!
   Venligst Bitten

 1. Tak for at tage mig tilbage til den dejlige lille getaway fra Venedig. Sådan en hyggelig lille ø med masser af charme, flotte huse og skøn stemning.
  /Helle

  1. Velbekomme, Helle! Jeg er glad for at have hjulpet dine minder på rejse.
   Venligst Bitten

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.