Udsigt fra Piazza Santa Chiara over en del af Assisi og sletten under byen, Umbrien, Italien.

Assisi – en farve og en følelse

ITALIEN – Når jeg tænker på Assisi, tænker jeg først og fremmest på byens farve. Assisifarvet. En ganske bestemt nuance af lys gul – eller beige – eller sand – Assisigul?

Farven og byens særlige atmosfære hænger sammen. Der hviler en ro og enhed over Assisi – på trods af de mange mennesker, som valfarter til dette katolske pilgrimsmål.

Selvom jeg er én i mængden, og vi alle går i gåsegang op mod byporten, breder roen sig i sind og krop i takt med, at jeg indånder byen. Vejen snor sig op mod Colle del Paradiso – Paradisbakken. Assisianerne ved det godt: Man er bogstaveligt talt tættere på himmelen her. Det er ikke svært at forstå, at mennesker kan føle et kald på lige netop dette sted.

Broder Theodor, Assisi, Umbrien, Italien
Broder Theodor fortæller.

En af dem, som er blevet ramt af Assisi, er Broder Theodor, franciskanermunk med danske aner. Han viser rundt i Basilica di San Francesco.

Kirken er allermest kendt for at rumme Frans af Assisis jordiske rester samt 28 freskomalerier af Giotto, der skildrer scener fra Frans’ liv.

De store turistbusser ankommer på stribe, og grupper af italienske skoleelever, amerikanske teenagere og tyske turister drages mod det fælles mål: Basilica di San Francesco – Sankt Frans’ Basilika.

Men det, der gør størst indtryk denne dag, er Broder Theodors fortælling om Pietro Lorenzettis fresko ”Nedtagelsen fra Korset.”

Han beder os om at lægge mærke til detaljerne. Om at se, hvordan der er en, som bruger en knibtang til at tage naglerne ud af Jesus ben. Om at se sorgen i hans tilhængeres øjne.

Pludselig bliver jeg overvældet af bevægelse. Tårerne laver højvande i øjnene, og jeg får en smag af salt i munden.

Et kig ind til Piazza Inferiore di San Francesco og Basilica di San Francesco - Sankt Frans' Basilika, Assisi, Umbrien, Italien.
Et kig ind til Piazza Inferiore di San Francesco og Basilica di San Francesco – Sankt Frans’ Basilika.

Broder Theodor fortsætter og husker os på, at sorg og glæde er forbundet – så simpelt og banalt  – men lige her virker det som en af verdens vigtigste sandheder. Og jeg kan føle helt ind i sjælens dyb at uden at kende sorgen, kan jeg ikke for alvor værdsætte glæden.

Sådan er Assisi. Selv den mest jordbundne må kunne mærke det. Her er du tættere på gud eller altet, eller hvad du nu tror på.

Men byen byder selvfølgelig ikke kun på åndelig føde. Et rungende dybt ”Silenzio!” – Stille! – fra højttalerne i kirkerummet bliver en slags afskedssalut på vej ud af Frans’ Basilika. Den er møntet på de besøgende, som et kort øjeblik glemmer, at dette sted er helligt, og taler eller griner for højt.

Sankt Frans-brød i udstillingsvindue i Assisi, Umbrien, Italien.
Ikke franskbrød – men Sankt Frans-brød. Assisi tjener penge på sin helgen.

Stilhed er der ikke i hovedgaden, hvor forretningerne tjener penge på Frans og de millioner, som følger i hans fodspor. Adskillige souvenirbutikker sælger blandt utallige andre ting rosenkranse, franciskanerkors og munkefigurer. Konditorierne lokker med franciskanertærte, Sankt Frans-brød og andre hellige herligheder.

En mærkelig kontrast til Frans selv, som var tiggermunk og levede i fattigdom. Jeg køber alligevel et kageagtigt brød, som har påhæftet et billede af pave Frans I med en bøn på bagsiden.

Så er det også blevet tid til at begive sig nedad igen. Ned til bussen og hverdagens tanker. Vi lægger Assisis lysegule nuancer og følelsen af ro og enhed bag os og kører ned til motorvejens jag på den grønne slette.

Basilica di San Francesco, Assisi, Umbrien, Italien.
Tættere på himmelen – Basilica di San Francesco.

FAKTA ASSISI

Assisi ligger i Umbrien, Italien.
Cirka 175 kilometer nordøst for Rom.
Der bor cirka 28.000 mennesker i Assisi.
Via Giovanni Jorgensen, Assisi, Umbrien, Italien.
Via Giovanni Jorgensen i Assisi. Opkaldt efter den danske journalist og forfatter, Johannes Jørgensen, som boede i byen i næsten 40 år i første halvdel af 1900-tallet. Han konverterede til katolicismen og skrev blandt andet en verdensberømt biografi om Frans af Assisi. Han blev desuden udnævnt til æresborger i Assisi.

FAKTA FRANS AF ASSISI

Frans af Assisi levede fra 1182-1226.
Han grundlagde franciskaner-munkeordenen, der blev anerkendt af den katolske kirke tre år før hans død.
Munkene bærer et bælte med tre knuder, der symboliserer deres løftem om kyskhed, lydighed og fattigdom.
Frans blev helgenkåret to år efter sin død.
Frans er Italiens skytshelgen.

LINK

Basilica di San Francesco
Città di Assisi
Assisi Online
Den Franciskanske Sekularorden i Danmark
Den Italienske Stats Turistbureau
En artikel på stedkender om en anden by i Umbrien 

© Bitten Holmsgaard 2013

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.