Sneglehuset i Thyborøn - som taget ud af et eventyr

Sneglehuset i Thyborøn – som taget ud af et eventyr

DANMARK I BØRNEHØJDE – Hans og Grete fandt et kagehus, de tre små grise byggede huse af strå, kviste og sten, mens Snedronningen herskede på sit iskolde isslot. Disse bygninger findes kun i eventyr, tegnefilm og fantasi. Sneglehuset i Thyborøn er ganske virkeligt men som taget ud af et eventyr. 

 

Det ligger her på kanten af Vesterhavet og Limfjorden, hvor millioner af muslingeskaller skyller i land på den anden side af klitterne lige bag dette eventyrhus. Særligt ét eventyr dukker op i min erindring, mens jeg kigger på dette forunderlige havblå hus, der er kunstfærdigt og vildt udsmykket med tusindvis af muslingeskaller og konkylier:

 

“Langt ude i havet er vandet så blåt, som bladene på den dejligste kornblomst […] På det allerdybeste sted ligger havkongens slot, murene er af koraller og de lange spidse vinduer af det allerklareste rav, men taget er muslingeskaller, der åbner og lukker sig, eftersom vandet går; det ser dejligt ud; thi i hver ligger strålende perler, én eneste ville være stor stads i en dronnings krone.” Sådan skriver H. C. Andersen i “Den lille Havfrue.”

 

Jeg tænker, at hun ville have følt sig hjemme her, og spekulerer på, hvilket eventyr H.C. Andersen ville have digtet, hvis han havde oplevet Sneglehuset ved selvsyn. Men den pensionerede fisker Alfred Chr. Pedersen begyndte først at kreere dette mageløse hjem i 1949, 74 år efter Danmarks berømte eventyrdigter gik bort. 

 

Sneglehuset i Thyborøn - som taget ud af et eventyr
Det er svært at få hele Sneglehuset med på ét foto. Jeg mangler heldighvis kun toppen af tårnet.

Jeg forestiller mig et H.C. Andersen-eventyr om “Fiskeren, der tog havet med hjem.”

 

En fisker, der ikke længere kan holde til søens hårde liv, beslutter at bygge et havhus på land. I fuldmånens skær forandrer huset sig og begynder at glitre, som var det under vand. Havets konge, Neptun, bliver så draget af det, at han forlader sit våde rige og bosætter sig her. Kun i den vildeste storm stiger han op på toppen af klitten og længes en smule tilbage til sit ophav.

 

Sneglehuset nærer min fantasi. Jeg funderer over, hvilken slags person, der har fostret denne idé og ført den ud i livet på helt utrolig vis. De fleste nøjes trods alt med en snor med hul-sten under husets udhæng.

 

Alfred Chr. Pedersen brugte 25 år på at gøre huset helt færdigt. Det var en gave til hans kone.

 

Jeg nøjes med mere beskedne gaver. På vej ud af huset køber jeg på mine to døtres insisterende opfordring to fine hjerteformede smykkeskrin, der selvfølgelig er beklædt med muslingeskaller og små havsneglehuse.

 

Et godt eventyr har en morale. Det samme har et godt eventyrhus. Som jeg ser det, er moralen, at lige meget hvor utrolig en ide du får, så kan det vække både beundring, fryd og forundring år efter år, hvis du fører den ud i livet.

 

Sneglehuset i Thyborøn

FAKTA

Thyborøn ligger i det nordlige Vestjylland, der hvor Limfjorden munder ud i Nordsøen. Den har cirka 2.000 fastboende indbyggere og en del flere i de mange sommerhuse i højsæsonen.

 

Der er cirka 55 km til Holstebro og 100 km til Herning. 

 

Sneglehuset ligger i den sydvestlige del af Thyborøn og fungerer som museum og seværdighed.

 

Der er andre gode oplevelser for børn i Thyborøn for eksempel Jyllandsakvariet, der blandt andet arrangerer guidede sælture. Derudover er der Sea War Museet og den nærliggende stemningsfulde og smukke Mindeparken for Jyllandsslaget. 

 

Thyborøn har også en spændende havn med cafeer og restauranter i nærheden samt fine strande.

 

En familie kan sagtens bruge en hel dag i denne skønne fiskerby.

 

Mindeparken om Jyllandsslaget i Thyborøn
Mindeparken for Jyllandsslaget, der fandt sted ud for Thyborøn i 1916 under 1. Verdenskrig. Det var den engelske flåde, der kæmpede mod den tyske. Mere end 240 skibe deltog i slaget, der kostede næsten 2.000 soldater livet. Denne fine mindepark blev indviet på 100 års dagen for slaget, den 1. juni 2016.

LINKS

Sneglehuset
VisitVestjylland
Thyborøn Turist
Jyllandsakvariet
Sea War Museum
Mindeparken for Jyllandsslaget
Tv-indslag om Sneglehuset på TV MIDTVEST
“Gintberg på kanten – Thyborøn” tv-program fra DR TV, hvor Sneglehuset er med
Artikel om Sneglehuset i JyskeVestkysten
Artikel om Sneglehuset i Lokalavisen Lemvig
Artikel på stedkender om et andet maritimt museum i Nordvestjylland
Artikel på stedkender om et sjovt overnatningssted for børn i Nordvestjylland

 

© Bitten Holmsgaard 2020

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.