Tiger, Pistoia Zoo, Toscana, Italien.

Neglebidende skovtur

ITALIEN I BØRNEHØJDE – Pinjetræer, buksbom, hortensiaer, palmer og en mangfoldighed af andre buske, slyngplanter og træer, jeg ikke kender, danner en vild frodighed af grønt, grønt, grønt!

Vi spadserer ad smalle stier med vægge af grønne hække og de høje træers kroner som loft – det er som at gå rundt i et netværk af levende grønne tunneller.

Pistoia Zoo, Toscana, Italien

Mange af burene og indhegningerne er næsten gemt væk i alt det grønne. Men ad en bredere vej når vi frem til et åbent område. Og der i vandbassinet bader to flodheste. Bag dem tårner girafferne sig op. Selvom det hele minder om en skov eller en meget træfyldt botanisk have, så nyder vi skyggen i Giardino Zoologico di Pistoia – Pistoias Zoologiske Have.

Giardino Zoologico di Pistoia, Toscana, Italien.

Og her er det tilladt at fodre både giraffer og elefanter. Foderet kan trækkes for 20 cent i små automater. Giraffen er helt pjattet med de små piller, som en lille pige rækker til den på sin flade hånd. Da den har spist op, og pigen trækker hånden til sig, søger den efter flere lækkerier med sin lange, blå tunge. Ja, blå!

Længere inde i haven bor tre jaguarer. Her sidst på eftermiddagen er de vågnet fra middagsluren. En af dem ligger og kigger lidt adspredt på os bare en meter borte. Mon den spekulerer på, hvordan menneskekød smager? Ser vi lækre ud? Lugter vi delikat? Vi er kun adskilt fra dens livsfarlige tænder og kløer af en tynd glasplade. Den tester – heldigvis – ikke rudens holdbarhed!

Pludselig vender den sig en halv omgang, lægger sig ned og begynder at bide negle – eller rettere kløer. Det er nogle ordentlige søm, den har, så da vi går videre efter 10 minutters tid, er den stadig dybt koncentreret i gang med venstre pote.

Giardino Zoologico di Pistoia, Toscana, Italien.

Selvom lugten er skarp, og jeg får lettere hjertebanken og gåsehud, træder jeg alligevel over tærsklen til reptilhuset. Som et andet Pantheon er det cirkelformet med et rundt ovenlysvindue som kronen på værket.

Her kan de dumdristige stikke fingrene ned til krokodillerne, og hvis de er heldige, nøjes med at få bidt negle! Zoo advarer dog med et skilt, hvor der står “Gli animali mordono” – dyrene bider.

Giardino Zoologico di Pistoia, Toscana, Italien

Jeg er overbevist om, at det aldrig var gået i Danmark. Men synes samtidig, at det øger spændingen – og viser en stor tillid til folks fornuft. Også til de teenagedrenge, som netop er på vej ind. Vi zigzagger videre i havens labyrint – godt hjulpet af det kort, vi fik udleveret ved indgangen.

Nedenfor bjørneindhegningen ligger en sø med pelikaner, der brummer og gæs, der vasker sig – på bredden kurrer duerne. De må være tenorerne til pelikanernes bas – og som alter og sopraner i fuglekoret lyder utallige sangfugle. Vi kan også ane bruset fra et lille vandfald endnu inden, vi når frem til det. Luften er friskere og køligere her i vandets nærhed.

En chihuahua tripper forbi med sin ejer. Jeg når lige at tænke, om den mon er en delikatesse for bjørne, inden en distræt dyrepasser slæber to hvide spande frem til hegnet. “Orso femmina” – hunbjørn –  står der på den ene. Og jeg bemærker – lidt skuffet – at den er fyldt med frugt og hvidt brød. Hunbjørnen er absolut ikke skuffet. Hun skynder sig frem til godbidderne, efterhånden som dyrepasseren smider dem ind over hegnet.

Giardino Zoologico di Pistoia, Toscana, Italien

Alligevel synes jeg, det er lidt tandløst – med tanke på gruopvækkende historier om campister og natlige bjørnebesøg.

Vores besøg i Giardino Zoologico di Pistoia er som helhed absolut med bid i. For jaguaren er det ligefrem en neglebidende skovtur – for os er den lærerig, overraskende og med den rette fantasi næsten uhyggelig.

Zoo Pistoia, Toscana, Italien.

FAKTA

Pistoia ligger mellem Firenze og Lucca i Toscana, Italien.

Giardino Zoologico di Pistoia ligger to kilometer vest for Pistoia.
Man skal selv køre eller tage taxa dertil.

Det er en stor Zoo, hvor der blandt andet også er tigre, løver, aber, fugle, kænguruer, kælezoo, legepladser, cafe og restaurant.
Der er ikke et koldt område med dyr fra Arktis.

Nogle bure er små og gammeldags – men de er i gang med at modernisere og forbedre dyrenes forhold.

LINKS

Giardino Zoologico di Pistoia
Pistoias turistkontor

© Bitten Holmsgaard 2013

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.