Old Trafford, Manchester, England.

Legendernes tempel

ENGLAND – I det øjeblik, hvor vi står i to rækker i spillertunnellen og musikken begynder at brage ned over os, rejser de små hår i nakken og på armene sig, og jeg kan mærke suget i maven.

Det her er ikke et almindeligt fodboldstadion, og det er slet ikke en almindelig fodboldklub. Navnet er så berømt, at der ikke engang står ”Football Club” eller ”F.C” på logoet. Her er fodbold en religion, og jeg har fået adgang til den allerhelligste del af Legendernes Tempel.

”Are you ready?” spørger Tom, vores guide, der lige her optræder som Premier League-dommer.

“Yes” svarer de to, der står forrest i hver sin række og agerer anførere for et øjeblik.

”Go,” dirigerer Tom.

Jeg er glad for, at jeg instinktivt valgte den rigtige side og nu kan marchere ind på Old Trafford som en del af Manchester United. Mens jeg skridter ud mod grønsvær og tribuner, bliver jeg så grebet af stedet og stemningen, at mine tårekanaler uden varsel sender ekstra vand ud i øjnene.

Old Trafford tour guide Tom, Manchester, England.
Tom, vores officielle Old Trafford guide, fortæller om legender, tragedier og ikke mindst sejre i Manchester Uniteds historie.

Inden vi nåede hertil, har vi i næråndenøds-tempo spurtet op ad trapper, hen ad tribuner, forbi lukkede mad- og spilleboder og ned ad nye trapper. Vi har også siddet andægtigt og hørt på lovprisninger af den forhenværende, mangeårige cheftræner, Sir Alex Ferguson, der virkelig har gudestatus her.

Med en lillebitte forhåbning om, at nogen måske skulle have glemt den sortlokkede, svenske angriber, Zlatan Ibrahimovic, i det ene hjørne, har vi entret ”Manchester United Dressing Room” – Manchester Uniteds omklædningsrum – hvor vi måtte tage til takke med de rigtige spillertrøjer og anekdoter. For eksempel om dengang Cristiano Ronaldo var spiller her i klubben:

”Han brugte to minutter på at klæde om. Resten af tiden stod han her.”

Tom stiller sig foran omklædningsrummets spejl og kører fingrene gennem håret.

Manchester Uniteds omklædningsrum, Old Trafford, England.
Ingen spillere – kun deres trøjer over spillernes pladser – i Manchester Uniteds omklædningsrum på Old Trafford.

Navne så berømte og idoliserede, at de er blevet større end deres fodboldspillende indehavere, har forført masserne her. David Beckham er et af de nyere. Men mest lysende i rækken af klassiske ikoner er Sir Bobby Charlton, der indtil Wayne Rooney i 2017 overgik ham med fire mål, i over 40 år havde rekorden som Manchester Uniteds mest scorende spiller med imponerende 249 mål.

Selv guder kan komme grumt af dage. Det kender vi fra blandt andet Balder i den nordiske mytologi, der blev dræbt af en mistelten-pil. For Manchester United ramte tragedien i Münchens lufthavn i 1958, har Tom indviet os i. En forfærdelig flyulykke kostede otte Manchester United-spillere livet og to så meget af deres førlighed, at de aldrig kom til at spille fodbold igen.

Siden har klubben vundet dusinvis af mesterskaber og pokaler og kan til hjemmekampe fylde stort set alle Old Traffords 75.000 siddepladser.

Old Trafford, Manchester, England.
En del af Old Trafford – Englands næststørste fordboldstadion kun overgået af Wembley i London – set fra Stretford-enden, hvor spillertunnellen er.

Jeg er nu kommet ud af spillertunnellen og ville ønske, jeg kunne fortsætte helt ud på banen. Men der er helt og aldeles adgang forbudt for almindeligt dødelige, der kun er kommet så langt, fordi vi deltager i en guidet tur. Tom fortæller, at han aldrig har prøvet at sætte en fod på det guddommelige græs – ikke engang uden sko. Her er kun adgang for ”The Red Devils” – De Røde Djævle – Manchester Uniteds kælenavn.

Guder eller djævle? Det spiller tilsyneladende ingen rolle i forhold til klubbens betydning for millioner af tilhængere rundt om i verden. Det amerikanske erhvervsmagasin, Forbes, har i 2017 vurderet Manchester United til at være verdens mest værdifulde fodboldklub med en værdi på cirka 24 milliarder kroner.

Lige her forstår jeg fuldstændig den passionerede rus, der griber tilskuerne, når deres hold løber ind på deres stadion. Jeg bliver opfyldt af den hellige ild og beslutter, at næste gang jeg kommer til Manchester, vil jeg selv deltage i ritualet og se legenderne i kamp!

Billet til guidet tur på Old Trafford, Manchester, England.
Min billet til den guidede tur på Old Trafford. På nøglebåndet er selvfølgelig afbilledet en passende mængde af Manchester Uniteds legender.

FAKTA

Manchester United Football Club blev grundlagt i 1878 som Newton Heath LYR (Lancashire and Yorkshire Railway). Sit nuværende navn fik klubben i 1902 og først i 1910 begyndte klubben at spille på Old Trafford-stadionet i Manchester-bydelen Trafford.

I 1941 blev Old Trafford ødelagt ved et tysk bombardement, og Manchester United var nødt til at spille hjemmekampe på lokalrivalerne, Manchester Citys, stadion indtil 1949, hvor Old Trafford var blevet genopbygget.

Old Trafford er blevet udvidet flere gange i 1990’erne og 2000’erne.

Old Trafford, Manchester, England.
På en “Manchester United Museum & Tour” får man lov til at sidde på udskiftnings”bænken.” Der er dog tale om Chevrolet-sæder, da bilmærket er en af klubbens sponsorer.

LINKS

Manchester Uniteds hjemmeside
Indlæg på stedkender om Northern Quarter i Manchester
Indlæg på stedkender om tre fede gå-ud-steder i Manchester
VisitManchester
VisitBritain

© Bitten Holmsgaard 2018

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.