Kulinarisk tidsrejse og julehygge på M/S S:t Erik i Göteborg.

Kulinarisk tidsrejse

SVERIGE – Tænk engang at rejse mere end 100 år tilbage i tiden. Med åbne sanser og en smule fantasi er det faktisk muligt.

Allerede synet af den yppige gamle markedsbygning, Stora Saluhallen, i centrum af Göteborg sender tankerne på tur tilbage i tiden. Indenfor lever de mange madstande op til facadens løfter om en original oplevelse.

Stora Saluhallen i Göteborg.
Midt på Kungstorget indbyder Stora Saluhallen til kulinarisk shopping.

Albert Anderssons førsteklasses ferske kød er blevet solgt her siden hallen åbnede i 1888, og medarbejderne har også i dag travlt med at skære ud og pakke kød ind til de mange kunder, som står i kø ved glasdisken. Flickorna Kanold lokker med deres håndlavede chokolade. Deres paraplystativ består af farvestrålende sammenslåede slikkepinds-paraplyer med æble-, hindbær- og tuttifrutti-smag – lige til at tage med i tasken. Fristelser for enhver smag byder sig til i de 39 boder, der først og fremmest er en fryd for øjnene.

Stora Saluhallen i Göteborg byder på en kulinarisk tidsrejse og julehygge.
Hos Albert Andersson i Stora Saluhallen er det nemt at blive fristet.

Men næsen får også lov at lege med. Allerede inden jeg når hen til Zeytoons Delikatesser bydes næseborene velkommen af duftende oregano. Mens jeg bevæger mig rundt i markedet ændrer duften sig fra den fade, lidt brutale, lugt af råt kød over en let og fin duft af frisk fisk til den mere gennemtrængende af ost i alle aldre.

Stora Saluhallen-skilt.

Ikke langt fra Stora Saluhallen, bare en slentretur op ad travle Östra Hamngatan, gennem shoppingcentret Nordstan og slutteligt ad gangbroen højt hævet over trafikken, når jeg havnen Lilla Bommen. Her fortsætter den kulinariske tidsrejse ombord på den 135 år gamle, tidligere postbåd, M/S S:t Erik. Nu får ganen endelig del i lækkerierne.

Havnen Lilla Bommen i Göteborg.
M/S S:t Erik ligger i den hyggelige havn Lilla Bommen.

Ombord er der dækket op til svensk jullunch, og vi begynder med et glas stærkt og krydret glögg. En dejlig drik, hvis oprindelse er meget ældre end skibet. Glöggen slår en tone af nostalgi og nydelse an.

Udsigt til Nya Älvborgs Fästning fra M/S S:t Erik på kulinarisk tidsrejse og julehygge i Göteborg.
Nya Älvsborg Fästning set fra S:t Eriks dæk.

I blændende hvidt vintersolskin tøffer vi stille afsted på Göta Älven, forbi Nya Älvsborg Fästning, solbadende sæler og videre ud i skærgården. Fra skibets højttalere anes kun julemelodierne, mens alle vi julefrokostgæster ved vores forskellige borde snakker, skåler og spiser os igennem traditionelle retter som 13 forskellige slags marinerede sild, rejer, skinke og köttbullar.

Glögg, hvidvin og julebryg beruser og maden gør mig mæt og afslappet. Solen synker i horisonten. Skærgårdsøerne fremstår som sorte silhuetter mod en himmel af lysende orange, der gradvist toner over i blåt. Vandet er spejlblåt med orange striber, hvor skibet laver kølvand.

Solnedgang over skærgården ved Göteborg.
Solnedgang over skærgården uden for Göteborg.

Tænk at S:t Erik efter 135 år stadig holder tæt og kan sejle. Det går ikke hurtigt men støt og stabilt derudad. Jeg nyder at være lukket inde i denne tidsboble uden at kunne foretage mig andet end at være til, spise, drikke, tale og nyde udsigten. God tid er en luksus. Efter årtier med fokus på hurtighed og effektivitet er der heldigvis oaser, hvor tiden har stået stille og tidligere tiders vægt på kvalitet er bevaret.

Jeg vil lade mig inspirere af min kulinariske tidsrejse og i min travle hverdag dryppe tidsbobler ud, hvor elektronikken bliver slukket, pligter sat på hold, og det kun handler om at åbne alle sanser og være til.

FAKTA

Göteborg er Sveriges næststørste by med cirka 550.000 indbyggere.

Stora Saluhallen ligger på Kungstorget centralt i Göteborg og har åbent mandag til lørdag.

M/S S:t Erik sejler forskellige ture ud fra Lilla Bommen i Göteborg. Der er flest ture om sommeren og i december.

LINK

Göteborg.com
Stora Saluhallen
Udflugter med M/S S:t Erik
En artikel på stedkender fra Göteborg i børnehøjde

© Bitten Holmsgaard 2016

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.