Casa do Arcano, Ribeira Grande, Sao Miguel, Azorerne, Portugal.

Guds dukkehus

AZORERNE – Gud har et dukkehus. Men det er ikke nemt at finde frem til. For mig tog det flere år at nå herhen. Selvom jeg havde hørt om det adskillige gange – og endda fortalt andre om det. “Casa do Arcano” – Hemmelighedens Hus – hedder det da også. Og måske skal man virkelig ville finde det, før det lykkes. Ting sker, når de skal ske, er der nogle, der mener. Måske er det derfor, jeg først nu besøger Guds Dukkehus.

Jael dræber Sisera, detalje fra Casa do Arcano, Ribeira Grande, Sao Miguel, Azorerne, Portugal.
Kvinden Jael dræber hærføreren Sisera. En detalje fra Bibelens Dommerbog.

Gud har selvfølgelig ikke selv lavet det. Men talt så inderligt til et menneske, at hun brugte de sidste 23 år af sit liv på at modellere de hundredevis af bittesmå mennesker, som bebor huset og fortæller historier til de få, der er så heldige at opdage det.

Guds dukkehus er på ingen måde, som jeg har forestillet mig. Men større, mere detaljeret og fantastisk. Idet jeg læner mig tæt frem mod glasruden, kan jeg næsten høre dukkerne hviske til mig. Om tro og tvivl og kamp. Derinde udspilles de samme dramaer om og om igen. Og det har de gjort i over 100 år. Scenerne er fra Det Gamle og Det Nye Testamente. Men det minder også om den virkelige, jordiske verden. Om hverdagens gentagelser, hvor jeg indimellem kan standse op midt i et skænderi og tænke, at det har jeg da allerede haft mange gange før.

Casa do Arcano, Ribeira Grande, Sao Miguel, Azorerne, Portugal.
Casa do Arcano er et smukt glasskab, der er bygget efter Margarida Isabel do Apocalipses instrukser.

Bag glasset bliver livets mysterium opført – og figurerne viser, at døden blot er en fortsættelse. Måske er det derfor, jeg først skal have del i hemmeligheden nu, hvor jeg lige har mistet min mor og – for længe siden – min tro.

Detalje fra Casa do Arcano, Ribeira Grande, Azorerne, Portugal.

Jeg beundrer de udtryksfulde ansigter, hvor den tidligere nonne og skaberen af underet, Magarida Isabel do Apocalipse, formidler menneskelige følelser. De fleste udstråler fred og sjælero. Og hænderne med de fineste nåletynde fingre, hvordan har hun formået at modellere dem så små? Dette er et mesterværk af en sand, uskolet kunstner, drevet af troens ild og sit kald.

Mens jeg bliver suget ind i den ene fortælling efter den anden, tænker jeg på, om vi mennesker i virkeligheden selv bestemmer over vores liv? Eller sidder Gud i Himmelen og trækker i trådene? Er det i virkeligheden os, der er levende dukker i hans dukkehus?

Casa do Arcano, Ribeira Grande, Azorerne, Portugal.

Lige meget hvad – så sætter mit besøg i Guds Dukkehus en forvandling i gang. Jeg begynder så småt at tro på noget igen. Noget større end mennesker og videnskab. At der måske alligevel er en dybere mening med livet, end jeg umiddelbart kan få øje på. Men er det så Gud, der har styret mig hertil – eller har jeg besluttet det selv?En ting er sikker: Et besøg i Guds Dukkehus er en forunderlig oplevelse. Men pas på – det kan ændre dit liv!

Casa do Arcano, Ribeira Grande, Azorerne, Portugal.

 

FAKTA

“Casa do Arcano” ligger i rua Joao d’Horta i Ribeira Grande på øen Sao Miguel, som hører til den portugisiske ø-gruppe Azorerne.

Der er åbent mandag-fredag kl. 9.00-17.00. Lørdag Kl. 10.00-13.00.
Der kan være frokostlukket fra cirka kl. 12.30-13.30.
Telefonnr. (00351) 296 473 339. E-mail: museucasadoarcano@cm-ribeiragrande.pt.

Margarida Isabel do Apocalipse (23. februar 1779 – 6. maj 1858) flyttede ind i huset, hvor hendes værk i dag kan ses, efter at hendes nonne-orden blev opløst. Hele huset er omdannet til museum, hvor hovedattraktionen er “Arcano” – Hemmeligheden – eller dukkehuset. Figurerne er lavet af en blanding af rismel, gelatine og naturgummi.

Rådhuset, Ribeira Grande, Sao Miguel, Azorerne, Portugal.
En af vejene til Casa do Arcano går under rådhuset i Ribeira Grande.

LINKS

Visit Azores
Azorernes regering
Visit Portugal
Et indlæg på stedkender fra Ponta Delgada, Sao Miguel

© Bitten Holmsgaard 2013

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.