Litterær gåtur

Det gode ved at gå – fra Kierkegaard til Klarlund

De bedste anbefalinger og den nyeste viden om, hvorfor det er så godt at gå i naturen, serveret med humor og begejstring på en gåtur.

 

Vidste du, at træer udsender et stof, der også kan hjælpe menneskers helbred? Eller at der er større sandsynlighed for at få nye idéer, mens du går, end hvis du bliver siddende ved skrivebordet? Dit humør får også et boost af en god gåtur. Det vidste den berømte danske filosof, Søren Kierkegaard, som skrev: 

”jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.”

Bøger om natur og om at gå hitter. Er du nysgerrig efter at høre mere om, hvad Søren Kierkegaard, Bente Klarlund og de andre filosoffer, forskere og forfattere har skrevet? Men orker du ikke selv at læse alle bøgerne, så tag med på denne gåtur. Jeg har læst det hele for dig, og sørger for, at du undervejs på turen får serveret deres bedste råd, anbefalinger og anekdoter.

 

stedkender litterær gåtur

Gå dig til ny viden og indsigt

Jeg fungerer som guide på den litterære gåtur. Når jeg har budt velkommen og introduceret ruten og det litterære indhold, går vi sammen afsted. Undervejs stopper jeg og læser op eller fortæller frit efter hukommelsen på i forvejen udvalgte steder.

 

I min rygsæk ligger blandt andet Bente Klarlunds “Gå-bogen,” Simon Høegmarks “Vi er natur” og Peter Qvortrup Geislings “Natur på recept.” Ligesom de store filosoffer Kierkegaard, Kant og Nietzsche også har fundet vej.

 

Turen kan foregå i bynær natur som parker, anlæg og langs en havn. Men vi kan også tage helt ud i skoven, på heden eller til stranden.

 

Den litterære gåtur er for alle med interesse for fysisk og psykisk sundhed. De får en skøn gåtur plus ny viden, tips og inspiration fra bøgerne til et sundere liv såvel fysisk som psykisk.

 

© David Mark on Pixabay

At leve er at gå – i naturen

Jeg elsker selv at gå i naturen. Og jeg har oplevet, hvordan jeg undervejs på en gåtur finder løsninger på problemer, jeg var kørt fast i, og hvordan det lysner i sindet, hvis det hele føles gråt.

 

Da jeg er en nysgerrig sjæl og netop derfor er uddannet journalist, begyndte jeg at undersøge, hvad forskerne har fundet ud af om det at vandre i naturen. Da jeg først fik hul på emnet, voksede det til en af mine store interesser.

 

I 2018 blev jeg ramt af sygdom, og der blev antallet af gåture i den grad skruet op. De fleste venindeaftaler blev ændret fra en kop kaffe ved køkkenbordet til en gåtur – med bedre og dybere samtaler til følge.

 

Siden 2020 har jeg arrangeret mine egne guidede vandreture i Nordjylland, netop fordi jeg bobler af liv, glæde og begejstring, når jeg går, og når jeg fortæller.

 

Bitten Holmsgaard, Stedkender
Bitten Holmsgaard elsker selv at gå i naturen og har en stor interesse for forskning, der beskriver, hvad det er, gåture i naturen gør ved os mennesker.

 

Læs hvad en af mine kunder skriver om min litterære gåtur:

“Anbefaling fra Jammerbugt Bibliotekerne: Vi kan på det varmeste anbefale Bitten Holmsgaard ”Stedkender” og hendes litterære gåtur. Vi havde en vidunderlig gåtur i Svinkløv Klitplantage, hvor hun alsidigt og meget levende fortalte om alle fordelene ved gåture. Hun er en sprudlende fortæller, som har tilhørerne i sin hule hånd. Hun har en stor viden om emnet og krydrer det med humoristiske anekdoter.”

Anna Marie Toft Sørensen, bibliotekar, Fjerritslev Bibliotek

 

“Bitten stod i spidsen for en skøn og nærværende tur. Hun forstod at danne rammerne for en dejlig gåtur og fik tilpasset litteraturindholdet til både skov, sti og by. Der var god dynamik, og tilhørerne var tryllebundet af hendes små anekdoter, hvor hun fik sat fokus på alt det fantastiske ved at gå.”

Carina Nielsen, bibliotekar, Billund Bibliotekerne

 

Hør mere

Hvis du vil høre mere om min litterære gåtur eller booke mig, så udfyld gerne nedenstående formular: