Foredrag om fyrtårne

– fra Alexandria til Murer-Kjeld

Fyrtårne fascinerer. De troner ofte på udsatte steder og advarer ikke alene søfarende om farer men fungerer også som imponerende vartegn i landskabet. 

 

I dette foredrag inviterer jeg dig ind i fyrtårnenes forunderlige verden, der er fyldt med historie, symbolik og eventyr.

 

Et af antikkens syv underværker var Pharos fyrtårnet ud for Alexandria i Egypten. Det 135 meter høje fyrtårn blev opført for 2.300 år siden og var en utrolig arkitektonisk, ingeniørmæssig og innovativ bedrift. Dette kolossale bygningsværk er blevet kaldt alle fyrtårnes stamfader. Fyret sendte sine stråler ud over Middelhavet i 1.600 år, inden det blev ødelagt af et jordskælv.

 

For få år siden var det vores eget Rubjerg Knude Fyr, der blev talt om i alverdens medier, da den lokale murer i Lønstrup flyttede hele tårnet 70 meter i ét stykke. Den beundringsværdige bedrift gjorde ham med ét slag berømt, og hele Danmark kender ham nu som Murer-Kjeld.

 

Foredrag om Fyrtårne
Hanstholm Fyr. © Bitten Holmsgaard

Fyrtårne, meget mere end blot bygninger

Når vi taler om fyrtårne, ser vi ofte blot majestætiske bygninger langs kysten for vores indre øje. I dette foredrag udforsker jeg, hvordan fyrtårne både har været en guide for sømænd og en kilde til inspiration for kunstnere gennem århundreder.

 

 

Bitten Holmsgaard, Stedkender, foredrag om fyrtårne
Bitten Holmsgaard er uddannet journalist og har mere end 20 års erfaring med formidling og historiefortælling.

Fyrtårne har været brugt som kulisser i film, som symbol på længsel, isolation og tidens gang i billedkunsten og spillet hovedroller i litteraturen. Store forfattere som Jules Verne, Virginia Woolf og for nylig Maren Uthaug har brugt fyrtårnenes mytologiske kraft som omdrejningspunkt i deres romaner.

 

I foredraget maler jeg også de mørke, dramatiske og nervepirrende historier, der gemmer sig i fyrenes historie, frem. 

 

Et fyrtårns lys kan være forskellen på liv eller død. I 1839 roede fyrmesteren fra Newburyport Harbor Fyr med sin kone på indkøb. Det var en stille solskinsdag. Men pludselig blæste en storm op. Fyrmesteren prøvede desperat at ro tilbage til fyret, men forgæves. Den nat var fyrtårnet slukket. To skibe sejlede på grund og mange sømænd druknede.

 

Mysterier, tragiske hændelser og dramatiske redningsaktioner – fyrtårnene har set det hele, og jeg deler de forbløffende fortællinger med dig.

 

Læs hvad mine tilhørere skriver om mit foredrag om fyrtårne:

Bitten Holmsgaard er en entusiastisk fortæller, som med sin grundighed fanger publikums interesse. Hendes store viden om fyrtårne er imponerende. Hvis man ikke er til fyrtårne, bliver man nysgerrig på emnet og ligeledes optaget af emnet, da hun evner at binde litteratur sammen med fyrtårne i hele verden. Absolut et spændende foredrag.

Else Højgaard Smidt, vært, FOFs seniorhøjskole i Brønderslev, Hjørring og Sæsing

 

 

Bitten Holmsgaard har besøgt AOF Vendsyssels to seniorhøjskoler med sit foredrag om fyrtårne. Bitten leverede en spændende historie med medfølgende billeder. Hun er en meget levende fortæller, så alle var meget begejstrede for hendes foredrag. Hun er i sandhed en Fortællingsfyrmester.

Vi håber at kunne byde Bitten velkommen med et nyt foredrag.

 

Rita Cassøe, booker, AOF Vendsyssel

 

 

Kære Bitten Holmsgaard

Jeg vil gerne sige tak for en fantastisk eftermiddag i vores seniorhøjskole i Skagen. Alle var begejstret. Du var en sand storyteller. Håber andre kommer til at nyde dine foredrag. Det kan varmt anbefales.

Birgit Bernth, vært, FOFs seniorhøjskole i Skagen

 

 

Bitten Holmsgaard, Stedkender, holder foredrag om fyrtårne
Bitten Holmsgaard har arbejdet med både radio, tv og mundtlig formidling som rejseleder og lokalguide. Derfor forstår hun at fange sit publikum med sin underholdende fortælling.

 

 

Opdag fyrtårnenes fascinerende verden

Dette foredrag henvender sig til alle, der er interesserede i at høre en god fortælling. Fyrtårnenes historie er fuld af store personligheder, ildevarslende beretninger og smukke bygningsværker. Det bliver alt andet end kedeligt!

 

Opdag fyrtårnenes fascinerende verden, udforsk historie og symbolik og få adgang til utrolige fortællinger. Book dit foredrag nu og vær forberedt på at se fyrtårne med nye øjne.

 

For yderligere info om foredraget eller forespørgsel på booking, udfyld venligst nedenstående formular: