Foredrag om fyrtårne

– fra Alexandria til Murer-Kjeld

Fyrtårne fascinerer. De troner ofte på udsatte steder og advarer ikke alene søfarende om farer men fungerer også som imponerende vartegn i landskabet. 

 

I dette foredrag inviterer jeg dig ind i fyrtårnenes forunderlige verden, der er fyldt med historie, symbolik og eventyr.

 

Et af antikkens syv underværker var Pharos fyrtårnet ud for Alexandria i Egypten. Det 135 meter høje fyrtårn blev opført for 2.300 år siden og var en utrolig arkitektonisk, ingeniørmæssig og innovativ bedrift. Dette kolossale bygningsværk er blevet kaldt alle fyrtårnes stamfader. Fyret sendte sine stråler ud over Middelhavet i 1.600 år, inden det blev ødelagt af et jordskælv.

 

For få år siden var det vores eget Rubjerg Knude Fyr, der blev talt om i alverdens medier, da den lokale murer i Lønstrup flyttede hele tårnet 70 meter i ét stykke. Den beundringsværdige bedrift gjorde ham med ét slag berømt, og hele Danmark kender ham nu som Murer-Kjeld.

 

Foredrag om Fyrtårne
Hanstholm Fyr. © Bitten Holmsgaard

Fyrtårne, meget mere end blot bygninger

Når vi taler om fyrtårne, ser vi ofte blot majestætiske bygninger langs kysten for vores indre øje. I dette foredrag udforsker jeg, hvordan fyrtårne både har været en guide for sømænd og en kilde til inspiration for kunstnere gennem århundreder.

 

 

Bitten Holmsgaard, Stedkender, foredrag om fyrtårne
Bitten Holmsgaard er uddannet journalist og har mere end 20 års erfaring med formidling og historiefortælling.

Fyrtårne har været brugt som kulisser i film, som symbol på længsel, isolation og tidens gang i billedkunsten og spillet hovedroller i litteraturen. Store forfattere som Jules Verne, Virginia Woolf og for nylig Maren Uthaug har brugt fyrtårnenes mytologiske kraft som omdrejningspunkt i deres romaner.

 

I foredraget maler jeg også de mørke, dramatiske og nervepirrende historier, der gemmer sig i fyrenes historie, frem. 

 

Et fyrtårns lys kan være forskellen på liv eller død. I 1839 roede fyrmesteren fra Newburyport Harbor Fyr med sin kone på indkøb. Det var en stille solskinsdag. Men pludselig blæste en storm op. Fyrmesteren prøvede desperat at ro tilbage til fyret, men forgæves. Den nat var fyrtårnet slukket. To skibe sejlede på grund og mange sømænd druknede.

 

Mysterier, tragiske hændelser og dramatiske redningsaktioner – fyrtårnene har set det hele, og jeg deler de forbløffende fortællinger med dig.

 

Opdag fyrtårnenes fascinerende verden

Dette foredrag henvender sig til alle, der er interesserede i at høre en god fortælling. Fyrtårnenes historie er fuld af store personligheder, ildevarslende beretninger og smukke bygningsværker. Det bliver alt andet end kedeligt!

 

Opdag fyrtårnenes fascinerende verden, udforsk historie og symbolik og få adgang til utrolige fortællinger. Book dit foredrag nu og vær forberedt på at se fyrtårne med nye øjne.

 

For yderligere info om foredraget eller forespørgsel på booking, udfyld venligst nedenstående formular: