Kunstnerisk opdagelsesrejse i Blokhus Klitplantage

DANMARK ANBEFALING – Vindens susen i trækronerne lyder som Vesterhavets brusen en god kilometer herfra. Blokhus Klitplantage indbyder til en rask gåtur, og siden juni 2016 byder skoven også på en række kunstværker.

Kunstruten er afmærket med hvidmalede pinde, der er stukket ned i skovbunden, men visse steder er de helt væk, så jeg må lede efter flere af de otte værker. Med åbne øjne og sanser begiver jeg mig på en kunstnerisk opdagelsesrejse, der fører mig bort fra stierne og ud i det fjedrende grønne mos til store oplevelser med tankevækkende landskabskunst.

Mogens Otto Nielsens værk "Skibet i Hune Kirke," der hænger imellem trætoppene i Blokhus Klitplantage.
Marts 2020 er dette kunstværk desværre væk! Skibet i Hune Kirke af Mogens Otto Nielsen. Dette værk hænger højt oppe mellem granernes toppe. Det er inspireret af historien bag kirkeskibet “København”, der hænger i den nærliggende Hune Kirke. For cirka 100 år siden gik Skoleskibet København ned – alle ombordværende omkom i Atlanterhavet. En af matroserne var fra Blokhus.

 

Will Beckers værk "Duality" i Blokhus Klitplantage.
Duality af Will Beckers. Det levende opspændte træ til venstre spejler de døde fragmenter af træ til højre. Livet spejler død og kunstighed. Kan også ses som manipuleret natur og en protest mod menneskets manipulation af naturen. Marts 2020 kan dette værk stadig opleves.

Fragment af Wil Beckers værk "Duality" i Blokhus Klitplantage.

 

Del af Wil Beckers værk "Duality" i Blokhus Klitplantage.

 

Del af Ann Mai Røge og Niels Edvard Nørgaard Sørensens værk "Picnic" i Blokhus Klitplantage.
Picnic af Ann Mai Røge og Niels Edvard Nørgaard Sørensen. De rustne, runde metalplader fremhæver det hav af græs og mos, der ligger som et tæppe i skovbunden. Den skovbund, der holder sandet fra at fyge og gør landskabet beboeligt. Pladerne giver fast grund under fødderne. Marts 2020 kan dette kunstværk stadig opleves på en kunstneriske opdagelsesrejse i Blokhus Klitplantage.

Del af Ann Mai Røge og Niels Edvard Nørgaard Sørensens værk "picnic" i Blokhus Klitplantage.

 

Mars 2020 kan dette kunstværk ikke længere opleves. Musikalsk Legeplads af Søren Brynjolf. Den fine legeplads, der i forvejen findes i Gateway Blokhus – indgangen til Blokhus Klitplantage – er blevet beriget med kunstneriske musikinstrumenter, som alle må spille på og lege med.

Udsnit af Søren Brynjolfs værk "Musikalsk Legeplads" i Blokhus Klitplantage.

 

Marianne Jørgensens værk "ELSK" i Blokhus Klitplantage.
ELSK af Marianne Jørgensen. Ordet “ELSK” er brugt skulpturelt til at lave en slags graffiti i det offentlige rum. Marts 2020 findes dette kunstværk stadig i Blokhus Klitplantage.

Det er fantastisk at have muligheden for at opleve moderne kunst på en gåtur i naturen. Jeg må røre ved værkerne, træde på dem eller spille musik på dem. Naturen beriger kunsten og kunsten beriger naturen på en kunstnerisk opdagelsesrejse i Blokhus Klitplantage.

Blokhus Klitplantage.

FAKTA

Blokhus Klitplantage ligger ved den kendte badeby, Blokhus, i Jammerbugten – cirka 35 kilometer nordvest for Aalborg.

I forbindelse med land art-festivalen LAND-SHAPE i juni 2016 skabte danske og internationale kunstnere en række landskabs-kunstværker specielt til Blokhus Klitplantage. Fem af værkerne kan stadig ses på kunstruten i plantagen i marts 2020.

Det specielle ved land art – landskabskunst – er, at værkerne kun findes i en begrænset periode. De bliver, lidt efter lidt, nedbrudt eller opslugt af naturen.

På turistbureauet, VisitJammerbugten, i Blokhus kan man få en brochure med kort over kunstruten.

Kilde: Program fra LAND-SHAPE Festival 2016.

Kunstnerisk opdagelsesrejse
Opdateret kort over de 5 tilbageværende land art-værker i Blokhus Klitplantage marts 2020. Det er et fotografi af den brochure, man kunne få på VisitJammerbugtens turistbureau i Blokhus.

LINKS

Land-shapes hjemmeside
Will Beckers hjemmeside
Mogens Otto Nielsens hjemmeside
Ann Mai Røges hjemmeside
Søren Brynjolfs hjemmeside
VisitJammerbugten
Omtale af Land Shape på TV2 Nord
Artikel på stedkender om et andet sted med spændende kunstværker i Vendsyssel
Artikel på stedkender om et helt særligt kunstmuseum ved Jammerbugten
Artikel på stedkender om en skøn vandrerute 20 km. fra Blokhus

© Bitten Holmsgaard 2017

2 comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.