Juledrømme på Børglum Kloster

Juledrømme på Børglum Kloster

DANMARK LIGE NU – Robust og strålende hvidt troner Børglum Kloster i vintersolens skær på det højeste punkt i det åbne landskab. 1.000 års betydningsfuld historie er indlejret i disse mure og rum, der har huset både den berygtede bisp, Stygge Krumpen, haft besøg af vores berømte eventyrdigter, H.C. Andersen, og siden 1835 været hjem for Rottbøll-slægten. Men i dag byder klostret på en drøm om jul her i den første af fire weekender med julemarked.

 

Allerede udenfor i klostergården er der spændende boder med fine ting, der frister. Især bliver jeg nødt til at stoppe og granske nogle rustrøde metalskulpturer, som vil se pragtfulde ud i en have, der er lidt mere velplejet end min.

 

Duften af brænderøg fra bålfadene bølger i den lette vind og vækker minder om barndommens bål- og vinterhygge.

 

“Jeg kan godt li’ din jakke. Den ligner min sommerjakke,” ler julemanden, mens ham beundrer min røde uldfrakke.

 

Bag ham i klostergården varmer et nisseorkester mine øregange med en blæserversion af Shubiduas “Ønskelisten.”

 

Prægtigt pyntede private stuer

Vi tripper op ad stentrappen til familien Rottbølls private stuer. På den anden side af døren åbenbarer en anden verden sig. Metervis af granguirlander, bånd og lys er sirligt snoet om trappens gelænder og en ordentlig mistelten hænger midt over den. Jeg ser ingen, der kysser, derimod står klosterfruen, Anne Rottbøll, i gangen for enden af trappen og hilser venligt på alle gæsterne.

 

Den smukke, gamle kongesal længst mod øst er et drømmesyn med sine antikke træpaneler og højglanspolerede gulv. Nu fremstår den endnu mere strålende med smukke kandelabre med levende lys, overdådige blomsterdekorationer og i centrum for opmærksomheden et stilfuldt pyntet juletræ. 

 

Juletræ i kongesalen på Børglum Kloster

 

Vi fortsætter gennem en række omhyggeligt og prægtigt julepyntede stuer. Jeg tænker på de mange, mange timer, det har taget at gøre klostret parat til jul. 

 

Lige ved døren, der fører ud til porten og novemberkulden, flyder en stor, flettet pilekurv over med hundredevis af blå overtrækssko og vidner om hvor mange, som har gået gennem denne juledrøm før os.

 

Juleboder i flere etager

Rundt om hjørnet og over den brostensbelagte gård, i østfløjen, er der hundredevis af mennesker og dusinvis af boder i adskillige etager. Standene stråler smukt med deres varer omhyggeligt lagt frem og hængt op. 

 

“Det er bare så hyg’ligt,” udbryder min ældste datter, Anemone, på ni år. Og jeg er fuldstændigt enig.

 

Her kan vi købe både julepynt og -gaver. Jeg dvæler ved et bord med blankslebne, drejede træskåle, mens mine døtre begejstret kigger på nisser. 

 

“Mor, mor! Kom og se! Der er babynisser!” råber den mindste, Marguerite, eksalteret, og trækker mig hen til en klassisk Bramming-nisse, der med rød hue, runde kinder og sut i munden er malet på en træplade.

 

Pandekagepause

På modsatte side af gården i klostrets pittoreske, gamle køkken er der fyret op på alle blus, så gløggen kan serveres lige under kogepunktet og de sødtduftende norske sveler – pandekager – kan blive bagt næsten lige så hurtigt, som de bliver solgt.

 

Her er voldsom trængsel og alarm, og alle siddepladser er besat.

 

Da en familie rejser sig og går ud, kaprer vi straks deres pladser og sætter os med vores delikate lækkerier, trækker vejret dybt, mærker roen i kroppen og nyder en pause fra alle de fristende boder.

 

Klosterkøkkenet Børglum
Svelebagning i det fine klosterkøkken.

Englebørn og juledrømme

Vi når også et smut ind i klosterkirken, der er illumineret af levende lys. For enden af midtergangen, modsat altret står en imponerende, mosdækket julekrybbe med adskillige hytter, mennesker og dyr kronet af en lysende Jakobsstjerne. Men allermest stemningsfuldt og bevægende er det tilstødende dåbskapel. Væggenes frise af små, udskårne englebørn synes næsten at komme til live i det det bløde og flakkende skær fra de fem tykke stearinlys, der pryder døbefonden. 

 

Der bliver spillet på alle tangenter for skabe den på én gang højtidelige og hyggelige julestemning for alle sanser. Det er den jul, jeg har læst, sunget og drømt om men aldrig oplevet. Det er som at træde ind i en nostalgisk udgave af 1800-tallet eller pludselig at havne i en farvemættet filmudgave af Nøddebo Præstegård. Julemarkedet på Børglum Kloster er opfyldelsen af alle min barndoms juledrømme. 

 

Juledrømme på Børglum Kloster

 

FAKTA JULEMARKED PÅ BØRGLUM

Der er hvert år julemarked på Børglum Kloster de sidste to weekender i november og de første to weekender i december. Der er åbent fra 10 til 17.

 

Julemarkederne er den eneste mulighed for at besøge Rottbøll-familiens private sale og stuer, der kun er åbne for klostrets besøgende disse fire weekender.

 

Kongesalen Børglum Kloster

 

FAKTA BØRGLUM KLOSTER

Dette berømte kloster kan besøges året rundt og fungerer dels som museum, dels som udstillingssted med skiftende udstillinger.

 

Klostret ligger i Vendsyssel få kilometer nordøst for den berømte badeby Løkken og godt 40 kilometer nord for Aalborg.

 

Allerede i vikingetiden, for mere end 1.000 år siden, lå der en kongsgård her. I middelalderen blev Børglum først bispesæde og snart efter blev det tilhørende kloster etableret. Igennem utallige år var dette sted hele regionens magtcentrum. Efter reformationen i 1536 overtog kongen Børglum, og få år senere gjorde han herregården til et kongeligt len. I midten af 1600-tallet blev Børglum dog solgt og kom i privat eje. Siden 1835 har det været Rottbøll-slægtens ejendom. Det bliver i dag drevet dels som landbrug, dels som museum og besøgssted.

 

På klostret kan man blandt andet opleve den eneste fuldstændige kopi af det berømte, franske Bayeux-tapet. Dette 70 meter lange, broderede stykke klæde skildrer Vilhelm Erobrerens sejr ved slaget i Hastings i 1066. Børglums udgave er broderet i hånden af ni brodøser fra en lokal vikinge-gruppe, som har genskabt en smuk og farverig kopi i samarbejde med Bayeux Museet i Normandiet. Tapetet kan læses af alle aldersgrupper som en rigtig ramasjang-tegneserie.

 

Børglum Kloster spiller også hovedrollen i den populære tv-julekalender “Ludvig og Julemanden.” De yngste vil helt sikkert hygge sig med et besøg i Julemandens værksted og stue, der er udstillet præcis, som de kunne ses på tv.

 

Man kan i alt opleve 15 forskellige udstillinger om både kunst og klostrets historie, besøge mange af de historiske rum inklusiv den næsten 1.000 år gamle klosterkirke samt nyde en kop kaffe eller frokost i den stemningsfulde Café Vognporten, der er indrettet i den tidligere hestestald.

 

 

TIPS

Der er også hvert år et stort julemarked på Danmarks smukkeste herregård, Voergaard Slot, der ligger syd for Sæby cirka 40 kilometer fra Børglum. Det foregår i to weekender i slutningen af november og/eller begyndelsen af december.

 

Den nærliggende Skulpturparken Blokhus begyndte i 2017 at holde åbent med Magisk Jul. Der er dømt lysfest med over en million julelys samt julemarked alle dage fra 1. november til 23. december samt mellem jul og nytår.

 

Børglum Mølle set fra indgangen til Børglum Kloster.

LINKS

Børglum Kloster
Se Børglums Bayeux-tapet på Bayeuxtapetet.dk
Indslag på TV2 Nord om Børglum Mølle, Christian Michael Rottbøll og befrielsen
Voergaard Slot
Skulpturparken Blokhus
Om Løkken på VisitNordvestkysten.dk
VisitNordjylland
En artikel på stedkender om Voergaard Slot

 

© Bitten Holmsgaard 2019

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.