Fyr og flamme i Hanstholm Fyr

Fyr og flamme – ferie i Hanstholm Fyr

DANMARK ANBEFALING – Mine to døtre mener, at de knaldrøde tunger, der presser sig ud gennem portåbningen, er luer fra en ildspyende drage, der har gemt sig i den gamle redningsstation. De knaldrøde pigge ser i hvert fald helt eventyrlige ud med Hanstholm Fyrs kridhvide tårn og fyrassistenternes gule bygning i baggrunden.

 

Vi tæller højt ”et, to, tre, fire, fem…” mens vi bestiger stentrinene til tårnets top. Rundt og rundt og rundt traver vi. Heldigvis er der to ”repos-rum” fordelt således, at vi kan tage trappen i tre etaper og holde en lille pause, mens vi kigger ud af vinduerne i de to bittesmå halvrunde rum. Inden vi når udsigtsplatformen ad en ganske smal trappe, kan vi kigge op til fyrets linseværk gennem hullerne i det perforerede loft.

 

”Pas på hovedet!” Står der med sirlig håndskrift på et lille skilt over den lave dør ud til udsigtsplatformen. Døren passer perfekt til min 5-årige datter, mens vi andre skal dukke hovedet for at komme ud til udsigten.

 

”73” råber vi lettere forpustede i munden på hinanden, idet vi træder ud af den lille dør.

 

Fyr og flamme i Hanstholm Fyr
Udsigt over den nordligste del af Nationalpark Thy og bugten med Klitmøller i horisonten.

 

Jeg kigger først på kirkegården med de helt utroligt skarpt-klippede hække og den lille Hansted Kirke lige nord for tårnet. Derefter træder jeg nogle få skridt fremad til udsigten over havnen og havet. For til sidst at falde i staver over Nationalpark Thys uendelige klitlandskab og bugten med Klitmøller i horisonten.

 

I den lune juliaften tænder vi bål i haven, og går på jagt efter kviste og små pinde på jorden, langs stierne i krattet, så ilden kan blive så stærk, at den sætter fut i kævlerne. Da der kun er gløder og lidt ild tilbage, snor vi dej på pinde og bager snobrød med udsigt til fyrets røde hat.

 

Vi kommer i snak med fine mennesker, der tipper os om den dejlige, børnevenlige strand lige ved den midterste mølle.

 

En tur langs havnen og til Klitmøller med strand, gadeklaver og sommerstemning er vores udflugtsmål.

 

Ellers er der gang i rulleskøjter i gården og farlig leg på den nærliggende friskoles vilde legeplads.

 

Her er intet tv (dog wifi) men nyindkøbte spil fra Kirkens Korshær.

 

Fyr og flamme i Hanstholm Fyr

 

Hver dag bestiger vi fyrtårnet mindst én gang. Og det føles som en VIP-oplevelse af de helt store at stå heroppe i den friske, saltmættede havluft med et glas rosé og nyde solnedgangen i en times tid.

 

Den sidste aften møder jeg en tysk familie på fem plus deres labrador, da jeg når toppen af fyrtårnet. Jeg roser deres ”Leuchtturm-hund” – fyrtårnshund – og de roser mig med ”Sie sprechen sehr gut Deutsch” – De taler rigtigt godt tysk – hvilket jeg mener, er noget af en overdrivelse. Vi er dog alle enige om at solnedgangen er fantastisk, og at dette område er et skønt sted at holde ferie.

 

Om de røde, oppustede torne, der peger ud af redningsstationen, skal forestille drage-ild eller måske et ildrødt søpindsvin, er vist op til beskueren at bedømme. Men vi er i den grad fyr og flamme over for anden gang at være på ferie her i Hanstholm Fyr med både tårnhøje og tankevækkende oplevelser.

 

Fyr og flamme i Hanstholm Fyr
Hvad forestiller det mon, det stikkende kunstværk? Det er kreeret af den britiske kunstner, Steve Messam, der oprindeligt lavede dette værk til en af Hanstholms mange bunkere. Siden blev installationen med titlen “Watched #3” flyttet til fyret, hvor det kunne opleves i den gamle redningstation indtil 7. august 2019.

 

FAKTA

Hanstholm Fyr er et såkaldt anduvningsfyr. Det er de højeste og mest lysstærke fyr. Anduvning er den del af sejladsen, hvor man fra åben sø nærmer sig kysten. Anduvningsfyr har typisk roterende blink og varsler om farlig kyst.

 

Hvert eneste fyrtårn har sin eget unikke signal, som var markeret på søkortene, så man kunne være sikker på, hvilket fyr man havde i sigte.

 

Hanstholm Fyr udsender tre blink efterfulgt af en pause – tilsammen varer det 20 sekunder. Flammehøjden – det vil sige lyskildens lodrette højde over middelvandstand – er 65 meter over havet. Ud over de 73 trin og 23 meter op til toppen ligger fyret højt over de to have, Nordsøen og Skagerrak, øverst på Hanstholmknuden.

 

Fyret er tændt fra solnedgang til solopgang. Denne lyse sommernat sætter det fuldautomatisk i gang få minutter efter klokken 22, hvor solens himmelbrand så småt fader ud.

 

Tidligere var det en kæmpestor opgave at holde fyret kørende. Det krævede flere fuldtidsansatte medarbejdere med den statslige embedsmand, fyrmesteren, i spidsen.

 

Hanstholm er både det første fyr på vestkysten og det første danske fyrtårn, der er opført med et linseapparat til at forstærke lyset. I 1840’erne, hvor fyret blev indviet, var det en paraffinlampe der leverede lyset. Pudsning af ruderne i toppen af fyret, så skæret kunne skinne uhindret mange kilometer væk, var et vigtigt job for fyrassistenten.

 

Hanstholm Fyr

 

Da det ottekantede fyr blev forhøjet og moderniseret i 1889 blev lyset gjort elektrisk. Men alligevel var der behov for hele fire fyrassistenter udover fyrmesteren. Nu blev den nye maskinhal ved siden af fyret nemlig udstyret med dampmaskiner til såvel el- som trykluftproduktion til det nye tågehorn.

 

Dengang var Hanstholm det stærkest lysende fyrtårn i hele verden!

 

Senere blev dampmaskinerne overflødige, da det danske elnet blev udbygget. I dag lyser fyret hver eneste nat med energibesparende pærer.

 

Men bygningerne rundt om fyret, der tidligere dannede rammen om fyrmedarbejdernes hverdag, er nu taget i brug af Hanstholm Art Space i Det Nordatlantiske Fyr. Her sættes der spot på kunst med mennesker og natur som tema.

Det ildrøde, oppustede værk i redningsstationen er en del udstillingen “Menneskelig Tilstedeværelse,” der kunne ses frem til den 7. August 2019.

 

Det er den britiske kunstner, Steve Messam, der oprindeligt lavede dette værk til en af Hanstholms mange bunkere. Siden blev installationen med titlen “Watched #3” flyttet til fyret.

 

Hold øje med Hanstholm Fyrs hjemmeside for at se, hvilke udstillinger, der er lige nu.

 

De tre lejligheder i den tidligere fyrassistentbygning kan lejes gennem Airbnb. Vi boede i “Jens Søndergaard” lejligheden.

 

 

Hanstholm Fyr
Sådan ser der ud lige uden for vinduet, hvor jeg skal til at stege bøffer.

LINKS

Hanstholm Fyr
Hanstholm Fyrs tre lejligheder på Airbnb
Nationalpark Thy
VisitNordvestkysten.dk
Hanstholm Rådets hjemmeside
Steve Messams hjemmeside
En artikel på stedkender om et enestående museum i Thy
Min datter, Anemones, video fra vores ferie i Hanstholm Fyr

 

Nat i Hanstholm Fyr

 

© Bitten Holmsgaard 2019

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.